Het doel van de campagne is om van Zeist een Fairtrade Gemeente te maken. Om de eervolle titel van ‘Fairtrade Gemeente’ te behalen, moeten we voldoen aan zes criteria. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat een aantal bedrijven fairtrade koffie en thee schenkt, supermarkten fairtrade producten aanbieden, de Zeister horeca fairtrade producten schenkt of serveert en je bij giftshops terecht kunt voor eerlijke cadeautjes en huishoudelijke artikelen.

De titel van Fairtrade Gemeente kent de volgende zes criteria: 

1. Lokale werkgroep In de werkgroep zitten mensen uit verschillende werkterreinen, waaronder een vertegenwoordiger van de gemeente. Met elkaar zetten jullie je in om de titel Fairtrade Gemeente te behalen en te behouden. Jouw groep laat jaarlijks zien dat de gemeente nog steeds aan de criteria voldoet.

2. Het gemeentebestuur  De gemeente omarmt fairtrade. De gemeenteraad en de verschillende gemeentelijke afdelingen nemen fairtrade op in hun beleid en handelen hier naar.

3. Winkels en horeca  Winkels in jouw gemeente verkopen duidelijk zichtbaar eerlijke producten. De horeca serveert fairtrade producten. Het minimaal te behalen aantal fairtrade producten in winkels en horeca wordt bepaald door het aantal inwoners van de gemeente.

4. Bedrijven & organisaties  Lokale organisaties (zoals scholen, kerken en verenigingen) en bedrijven gebruiken fairtrade producten. Zij organiseren activiteiten om de kennis over en de betrokkenheid bij fairtrade te vergroten.

5. Media-aandacht Je organiseert een evenement dat media-aandacht trekt, bijvoorbeeld bij het behalen van de titel. Ook ontwikkel je een plan om de campagne gedurende het hele jaar in het nieuws te houden. In de krant, op de radio of televisie.

6. MVO  De werkgroep zet een initiatief op om Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen in de gemeente te stimuleren. Dit kan een meerjarig of kortlopend project zijn, bijvoorbeeld op het gebied van biologische of streekproducten, duurzame energie of eerlijk bankieren.

Jury Zodra Zeist aan alle zes criteria voldoet komt Zeist in aanmerking voor de eervolle Fairtrade titel. Een jury kent de titel al dan niet toe en bestaat uit:

Juryvoorzitter Jan Pronk, Agnes Jongerius (voorzitter van FNV), Bart Jan Krouwel (voormalig directeur Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen Rabobank Nederland), Natasja van de Berg (auteur van het boek ‘Praktisch Idealisme’), Ruerd Ruben (hoogleraar ontwikkelingseconomie aan de Radboud Universiteit Nijmegen), Jack van Ham (directeur van ontwikkelingsorganisatie ICCO) en Peter d’Angremond (directeur Stichting Max Havelaar).

Meer informatie over de criteria is te vinden op de overkoepelende campagne website: www.fairtradegemeente.nl

Share this Page

Leave a Comment